WordPress kotisivut

Minulta saat tyylikkäät, turvalliset ja helposti muokattavat verkkosivut

TL;DR

WordPress-sivuston ulkoasu määräytyy teeman perusteella. Teemoja voi ostaa valmiina tai niitä voi luoda itse. Noin 9/10 tapauksessa, minä luon asiakkaalle oman teeman nollasta, joka vastaa juuri heidän tarpeitaan. Täten sivusto ei nojaa ulkopuolisiin lisäosiin yhtä vahvasti, eikä siellä ole turhia toimintoja jotka hidastavat sivustoa ja tekevät tietojen päivitttämisestä haastavaa.

WordPress.com on maksullinen palvelu, jota ylläpitää yritys nimeltä Automattic. He huolehtivat palvelimesta, tietoturvasta, päivityksistä yms. Lähdekoodi on ”lukittua” eli et pysty itse muokkaamaan kaikkea.

WordPress.org on avointa lähdekoodia, jota kuka tahansa voi käyttää ilmaiseksi. Ohjelmisto ladataan netistä ja asennetaan sen jälkeen omaan webhotelliin, jossa siitä voi muokata juuri sellaisen kuin itse haluaa.

Se riippuu täysin siitä että minkälaiset sivut tarvitset. Eniten hintaan vaikuttaa graafinen ulkoasu – mitä monimutkaisempi ulkoasu, sitä enemmän se vie aikaa minulta. Myös jotkin ominaisuudet (esim. verkkokauppa, varauskalenteri, verkkokurssi tai jäsensivusto) ovat vaikeampia toteuttaa, joten nekin nostavat hintaa.

Yleinen hintahaitari minun tekemille sivustoille on noin 800-5000 €.

Kyllä, WordPress on turvallinen valinta.

Täytyy toki huolehtia perusasioista (kuten muissakin alustoissa): käyttäjien salasanat tulee vaihtaa säännöllisin väliajoin, ohjelmistot on pidettävä ajan tasalla ja on huolehdittava myös palvelimen tietoturvasta.

Minä huolehdin tietoturva-asioista mikäli ostat minulta verkkosivujen ylläpitosopimuksen.

WordPress.org on avointa lähdekoodia ja sen käyttäminen on täysin ilmaista. Toki sinun täytyy maksaa omasta verkkotunnuksesta ja webhotellista (tai palvelimesta). Näiden lisäksi, voit ostaa minulta kehitys- ja ylläpitotöitä, liittyen esim. alustan tai lisäosien päivittämiseen, varmuuskopiointiin, tietoturva-asioihin tai hakukoneoptimointiin liittyen.

Kotisivut maailman suosituimmalla alustalla

Noin 30 % kaikista maailman verkkosivuista käyttää WordPressiä alustana. Bloggaajat, yritykset ja jopa maailman suurimmat uutissivustot käyttävät sitä alustana verkkosivuilleen. WooCommercen avulla se taipuu myös verkkokaupan alustaksi!

Helppokäyttöinen julkaisujärjestelmä

WordPress (WP) on julkaisujärjestelmä (Content Management System (CMS)), eli järjestelmä jonka avulla loppukäyttäjä voi lisätä ja muokata verkkosivujen sisältöä ilman ohjelmointi-osaamista. Se on tullut monille tutuksi bloggaajien käyttämänä alustana, mutta nykyään monet yrityksetkin valitsevat WordPress kotisivut.

Wordpress hallintapaneeli

WordPress on helppo räätälöidä juuri sellaiseksi kuin itse haluaa – esim. käyttämällä Advanced Custom Fields -lisäosaa.

Miksi valita WordPress kotisivut?

Lue alta 8 syytä miksi sinunkin kannattaa valita se kotisivujesi alustaksi.

1. Lisää ja muokkaa sisältöä helposti

Käyttöliittymä on selkeä, mikä tekee sisällön lisäämisen ja muokkaamisen helpoksi kaikentasoisille käyttäjille. Käytössäsi on WYSIWYG-muokkain (graafinen käyttöliittymä) jolla voit muokata sekä tekstiä että kuvia.

2. Asennus ja käyttöönotto minuuteissa

WP tunnetaan kuuluisasta 5-minuutin asennuksestaan. Tiedostopaketti ladataan WP:n kotisivuilta, sen jälkeen tiedostot ladataan palvelimelle ja muutamat asetukset vaihdetaan. Sen jälkeen sivusto on täysin käyttövalmis.

3. Open Source – eli ilmainen ohjelmisto

Open source tarkoittaa että WP-alusta voidaan ottaa käyttöön täysin ilmaiseksi. Tarvitset vain webhotellin johon WordPress asennetaan. Open source mahdollistaa myös sivustojen räätälöinnin hyvin pitkälle.

4. Miljoonia hyödyllisiä lisäosia (Plugins)

Alustan suuren suosion ansiosta monet ovat kehittäneet hyödyllisiä lisäosia WordPress kotisivuja varten. Lisäosien avulla voit luoda lomakkeita, tehdä hakukoneoptimointia sekä paljon paljon muuta.

5. Räätälöitävissä yrityksesi ilmeen mukaan

Mikäli haluat yrityksellesi WordPress-kotisivut, voidaan alusta räätälöidä täysin sinun yrityksesi ilmeen mukaan. Saat haluamasi fontit, kuvat, värit ja kaikki muut elementit. Tämä tosin vaatii usein koodarin apua.

6. Valmis verkkokauppaa varten

WordPress ei ole pelkästään kotisivuja varten, alustan päälle voidaan myös perustaa verkkokauppa. WordPress verkkokauppaan integroidaan kaikki verkkokauppa-ominaisuudet, kuten esim. maksuominaisuudet ja varastonhallinta. Tämä onnistuu WooCommerce -lisäosalla.

7. Sopii erinomaisesti responsiivisia sivustoja varten

Koska WordPressin räätälöinnin voi viedä hyvin pitkälle, soveltuu se alustaksi responsiivisille nettisivuille, monet teemat ovat valmiiksi responsiivisia. Minä kehitän aina WordPress-sivustot responsiivisiksi.

8. Jatkuvassa kehityksessä vuodesta 2003 asti

Ensimmäinen versio alustasta julkaistiin vuonna 2003 ja siitä lähtien miljoonat kehittäjät ovat aktiivisesti osallistuneet alustan kehitykseen, parantamiseen ja uudistamiseen.

WordPress teemat

Olennainen osa WordPress-asennusta on teema. Teemat määrittävät miltä sivustosi näyttää, minkälainen layout sivustolla on ja mitä ominaisuuksia sivustollasi tulee olemaan.

Teemoja voi ostaa valmiina (20-100 € kertakustannus) ja ottaa käyttöön muutamassa minuutissa, mutta silloin täytyy olla varma siitä että teema varmasti taipuu sivustosi tarpeisiin.

Sivuston hinta

Minä en käytä valmiita pohjia kehittäessäni asiakkailleni WordPress-sivustoja (ellei asiakas vaadi sitä). Ohjelmoin sinulle oman, täysin räätälöidyn teeman jossa kaikki tarpeesi on otettu huomioon alusta alkaen. WordPress-sivujen hinta tulee olemaan noin 800 – 3 000 €.

WordPress + hakukoneoptimointi

WP sopii hyvin kotisivujesi alustaksi mikäli tarkoituksesi on tehdä hakukoneoptimointia. Tosin WordPress ei ole kovinkaan hakukoneystävällinen ”out of the box” eli ilman lisätoimenpiteitä, jotka usein jäävät tekemättä ellei sivuston kehittäjä ole niistä tietoinen.

Olen kirjoittanut blogiini oppaan WordPress-sivuston hakukoneoptimoinnista, jossa voit tutustua tärkeimpiin asioihin kun otat käyttöön WP-sivuston.

WordPress-sivuston turvallisuus

Mediassa pyörii välillä varoituksia WordPressin tietoturva-asioista ja olet saattanut lukea joiltain foorumeilta eri käyttäjien kokemuksia WordPressin turvallisuudesta.

WP-sivustosta voi tehdä täysin turvallisen noudattamalla maalaisjärkeä: vaihda salasanasi säännöllisin väliajoin, käytä vain luotettavien kehittäjien tekemiä lisäosia ja päivitä WordPress-alusta aina uusimpaan saatavilla olevaan versioon heti kuin mahdollista.

Tutustu tekemiini sivustoihin

Alla näet listan muutamista kehittämistäni sivustoista:

Verkkosivujen nopeuttaminen

Latausnopeuden parantaminen on tärkeää niin SEO:n, konversion ja käyttökokemuksen kannalta.

Verkkosivuston rakenne

Verkkosivuston rakenne saattaa herkästi jäädä liian vähälle huomiolle hakukoneoptimointia tehtäessä. Tämä on iso virhe, sillä verkkosivuston rakenteen merkitystä ei sovi vähätellä.

Verkkokaupan hakukoneoptimointi

Verkkokaupan hakukoneoptimointi voi siivittää yrityksesi parhaimmillaan menestykseen, kun taas sen puute voi tuhota hyvänkin bisneksen.

WordPress-sivuston hakukoneoptimointi opas

Näin teet WordPress -sivustosta hakukoneystävällisen.

Google Display-mainonta

Google Display -mainonta tavoittaa 90 prosenttia kaikista internetin käyttäjistä ympäri maailman.

Lisää liidejä kotisivuilta

Muutamia ideoita ja työkaluja, joilla voit kerätä lisää liidejä kotisivujesi kautta.

Sampsa Vainio on digitaalisen markkinoinnin konsultti

Sampsa Vainio // Digily Oy

Olen 35-vuotias digitaalisen markkinoinnin konsultti Helsingistä. Viimeisen 9 vuoden ajan olen pyörittänyt 1-miehen digitoimistoa nimeltä Digily Oy. Koulutukseltani olen KTM (Åbo Akademi, 2014), pääaineena tietojärjestelmätiede. Yrittäjänä minulla on yli 10 000 tuntia kokemusta digimarkkinoinnin tekemisestä asiakkailleni, ja olen konsultoinut verkkonäkyvyydessä yli 100 yritystä Suomessa ja ulkomailla.

Tätä sivua on muokattu viimeksi: 14.6.2023.