Kuten moni varmastikin tietää, nopea verkkosivusto on ehdoton lähtökohta, mikäli sitä haluaa pitää kiinni asiakkaistaan ja menestyä myös Googlessa; olen kirjoittanut itsessään verkkosivujen latausnopeuden tärkeydestä, ja siitä mitä sivuston nopeuttaminen tarkoittaa, aiemmassa blogitekstissäni.
Sen sijaan, että keskittyisin siihen, miksi latausnopeus on niin suuressa roolissa muun muassa hakukoneoptimoinnin näkökulmasta, keskityn tässä kirjoituksessani siihen, millainen välimuistityökalu verkkosivustosi latausnopeutta kohtentava WP Rocket on, miten se toimii ja miten sitä kannattaa käyttää.
Mitä WP Rocket tarkalleen ottaen tekee?
Jokainen on varmasti elämänsä aikana törmännyt tilanteeseen, jossa sitä menee verkkosivustolle ja latausajat ovat valtavan pitkiä eli toisin sanoen joudut odottamaan sekunteja ja taas sekunteja päästäksesi käyttämään sivustoa. Mikä tällöin on yleisin reaktio? Verkkosivuston käyttö jää mitä todennäköisimmin yhteen kertaan ja vastaava palvelua tai tuotetta haetaan huomattavasti nopeammin latautuvilta ja jouhevammin toimivilta sivustoilta.
Mikäli sinun verkkosivustosi latausnopeus sakkaa, on se aidosti ongelma, joka vaikuttaa negatiivisesti yrityksesi toimintaan ja myös taloudelliseen tulokseen. Tilannetta ei kannata ylipäätään päästää tähän pisteeseen saakka, vaan sivuston latausnopeuden optimointi on syytä suorittaa heti alkuvaiheessa.
Tällöin kuvaan astuu välimuisti ja WordPress-sivustojen kohdalla ratkaisuksi WP Rocket. Kyseessä on siis WordPress-sivustolle ladattavissa oleva ja välittömästi töihin ryhtyvä lisäosa, jonka päällimmäinen tarkoitus on sivuston nopeuttaminen. Sen välimuisti luo verkkosivustollasi yksittäisestä sivusta staattisen HTML-tiedoston, jolloin tuo sivu voidaan tarjota käyttäjille huomattavasti nopeammin. Ja mikä parasta, välimuisti sisältää aina uusimman version kyseisestä sivusta, sillä uusi versio latautuu välimuistiin aina tehtyjen muutosten jälkeen.
Ja itse asiassa WP Rocket ei vain ryhdy töihin, vaan se tuottaa positiivisia tuloksia verkkosivustosi latausnopeuden osalta välittömästi. Asian laita on nimittäin se, että vain muutaman minuutin vievän lataus- ja aktivointiprosessin jälkeen noin 80 prosenttia verkkosivuston suorituskykyä parantavista parhaista yleisistä käytännöistä otetaan käyttöön – sillä kellon lyömällä.
Näiden yleisimpien suorituskykyä parentavien käytäntöjen käyttöönotto tapahtuu täysin automaattisesti eli sinun ei tarvitse tässä vaiheessa tehdä yhtikäs mitään saadaksesi tuloksia aikaan. Pelkät perusasetukset riittävät jo itsessään siihen, että verkkosivustosi toimii paremmin niin käyttäjän kuin myös hakukoneiden näkökulmasta.
WP Rocket luo sääntöjä – myös selaimen välimuisti hyödynnetään
Mutta mitä kaikkea WP Rocket sitten konkreettisesti tekee verkkosivustollasi, että sivuston nopeuttaminen toteutuu ja kokonaisvaltainen suorityskyky paranee?
Tätä ei kannata todellakaan pelästyä, mutta kyseinen lisäosa tekee muutoksia koodiisi, lisäten sinne erilaisia sääntöjä. Tämä johtaa muun muassa siihen, että verkkosivustollasi tapahtuu tiedostojen minimointi eli esimerkiksi videoiden ja kuvien pakkaaminen yhteen, jolloin ne ovat jatkossa kooltaan pienempiä tiedostoja, ja siten latautuvat nopeammin.
Se kannattaa kuitenkin muistaa, että nämä WP Rocketin koodiin luomat säännöt vaikuttavat vain sivustollesi lataamiisi tiedostoihin. Mikäli tiedosto sijaitsee esimerkiksi YouTubessa tai Facebookissa, ja se on vain upotettuna sivustollesi, tällöin WP Rocketin luomat säännöt eivät vaikuta.
WP Rocket ottaa hyödyntääkseen myös sivustosi käyttäjän selaimen välimuistin. Kun sivustosi käyttäjä käy vierailunsa aikana esimerkiksi useammalla kuin yhdellä sivulla, tai vierailee sivustollasi myöhemmin uudelleen, osa tiedostoista tallentuu paikallisesti käyttäjän selaimen välimuistiin.
Otetaanpa vielä ihan konkreettinen esimerkki siitä, miten selaimen välimuisti hyödynnetään: verkkosivullasi oleva yrityksesi logo tuskin vaihtuu kovinkaan usein. WP Rocket voi luoda säännön, jonka myötä logo tallennetaan selaimen välimuistiin ja ladataan esimerkiksi vain kerran kuukaudessa. Kun siis käyttäjä saapuu uudelleen sivustollesi vaikkapa viikon päästä, tällöin logoa ei tarvitse ladata uudelleen ja sen myötä sivuston latausnopeus paranee.
WP Rocket on Premium-lisäosa
Jos mietitään WP Rocketin negatiivisia puolia, omien kokemusteni perusteella sellaisia on olemassa ainoastaan yksi: kyseisestä lisäosasta ei ole olemassa lainkaan ilmaisversiota eli kyseessä on vain ja ainoastaan Premium-lisäosa, josta täytyy maksaa.
Toisaalta en koe tätä WP Rocketin maksullisuutta itse henkilökohtaisesti negatiivisena asiana ja samaa voin sanoa myös asiakkaideni puolesta.
Ensinnäkin hinta on edullinen eli sinun tulee maksaa WP Rocketista ainoastaan 49 Yhdysvaltain dollarin suuruinen vuosihinta, mikäli tarvitset sen käyttöön vain yhdelle sivustolle; jos taas sivustoja on enemmän, kolmen sivuston paketti maksaa vuodeksi 95,20 dollaria ja rajoittamattomalle sivustomäärälle hinta on 239,20 dollaria. Jokaiseen pakettiin kuuluu kaikki tuoreimmat päivitykset ja Premium-tason tuki aina vuodeksi kerrallaan. Toisekseen, ilmaisversiot ovat aina ilmaisversioita eli esimerkiksi loistavasta työkalusta saadaan ilmaisversion kohdalla vain niin sanottu karvalakkimalli, joka ei tuota niitä parhaita tuloksia. Jos siis haluat tosissasi saada yrityksesi menestymään, ja verkkosivusto on näiltä osin tärkeä elementti, tällöin hommaa ei kannata jättää puolitiehen.
WP Rocketin laadusta kertoo paljon myös se, että yritys tarjoaa asiakkailleen peräti 14 vuorokauden mittaisen palautusoikeuden. Voit siis testata WP Rocketia täysin huoletta kahden viikon ajan, ja mikäli se jostain ihmeen syystä ei vastaisi odotuksiisi, saat kaikki siihen käyttämäsi rahat takaisin.
Tarjolla myös RocketCDN
Koska monikaan ei välttämättä tiedä, mitä CDN tarkoittaa, kyse on sisällönjakeluverkosta. Kyseessä on maantieteellisesti eri sijainteihin hajautettu verkko. Verkon maantieteellinen hajautus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kansainvälisen sivuston kohdalla se on käyttäjiä lähellä – sijainnista riippumatta – jolloin se toimii paremmin ja varmemmin. Hajautettu sijainti johtaa siihen, että eri sijainneissa sijaitsevien serverien välimuistiin tallennetaan tiedostoja, jolloin myös latausnopeus on optimaalisempi.
Tällaisia CDN-palveluita on olemassa useita erilaisia, mutta nykyisin myös WP Rocket tarjoaa omansa. Mikäli siis haluat WP Rocketin ohella hankkia RocketCDN-palvelun, irtoaa se 7,99 dollarilla kuukaudessa.
Vinkit ja ominaisuudet: miten WP Rocketista saadaan kaikki irti?
Kuten edellä kerroin, WP Rocket lähtee optimoimaan sivustoasi välittömästi sen aktivointihetkestä alkaen nopeampaan suuntaan, tuottaen näin ollen myös pelkillä perusasetuksilla aiempaa parempia tuloksia. Mikäli olet kuitenkin halukas saattamaan verkkosivustosi suoritustason parhaalle mahdolliselle tasolle, tällöin WP Rocketin asetusten manuaalinen muuttaminen saattaa olla tarpeen.
Koska jokainen verkkosivusto on keskenään erilainen, vaikka esimerkiksi teema olisikin kahden eri sivuston kohdalla sama, myös optimaaliset asetukset saattavat vaihdella sivustoittain. Tästä syystä tulen keskittymään ennen kaikkea niihin WP Rocketin ominaisuuksiin, jotka jokaisen kannattaa ehdottomasti lähteä hyödyntämään. Mutta ennen näihin ominaisuuksiin siirtymistä haluan jo tässä vaiheessa sanoa potentiaalisille ihmettelijöille: HTML ei ole enää minimoitavissa WP Rocketin avulla, sillä sen merkitystä verkkosivustojen suorituskykyyn ei enää koettu tärkeäksi.
LazyLoad
WP Rocket tarjoaa käyttäjilleen LazyLoad -toiminnon. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi sivustollasi olevat kuvat latautuvat vasta siinä vaiheessa, kun käyttäjä näkee kuvan eli selaa sivustolla kyseisen kuvan kohtaan. Tämä keventää niin ikään verkkosivustosi lataustaakkaa, sillä sellaisia kuvia ei tarvitse ladata lainkaan, mitä käyttäjä ei missään vaiheessa näe.
Ilman LazyLoad-toimintoa kaikki kuvat ja videot latautuvat sivustolle astellessasi kerralla ja automaattisesti, jolloin latausaika on huomattavasti pidempi.
Tiedostojen optimointi: CSS & JavaScript
Tiedostojen minimointi eli pakkaus pienempään kokoon on yksi tärkeimmistä teknisistä asioista ennen kaikkea hakukoneoptimoinnin näkökulmasta, sillä se parantaa verkkosivustosi suorituskykyä. Turhien tiedostojen poistaminen puolestaan heijastuu suoraan myös käyttäjäkokemukseen, vaikuttaen jopa merkittävästi todellisiin latausaikoihin.
Seuraavassa uppoudun hieman syvemmin siihen, miksi tietyt asetukset kannattaa ottaa käyttöön sekä JavaScriptin että CSS:n osalta. Tulen myös kertomaan konkreettisesti, mitä näiden asetusten käyttöönotto tarkoittaa teknisestä näkökulmasta.
Pienennä/yhdistä tiedostot CSS:lle/JS:lle
CSS- ja JavaScript-tiedostojen minimointi poistaa tyhjän tilan ja kommentit, ja se on yksi parhaista tavoista pienentää näiden tiedostojen kokoa. Todelliseen latausaikaan sillä ei ole välttämättä ainakaan merkittävää vaikutusta, mutta tämän toiminnon tekeminen parantaa yleisesti ottaen sivustosi suorityskykyä – esimerkiksi Googlen näkökulmasta.
Samat sanat pätevät myös tiedostojen yhdistämiseen eli ne vaikuttavat ennen kaikkea sivustosi suorituskykyyn hakukoneiden osalta. Tiedostojen yhdistäminen niputtaa esimerkiksi kaikki CSS-tiedostot yhdeksi tiedostoksi. Jos siis sivustollasi olisi vaikka kymmenen CSS-tiedostoa, niistä tulee tämän toiminnon myötä yksi tiedosto. Kaikkien JavaScript-tiedostojen yhdistäminen kerää puolestaan kaikki JS-tiedostot, mukaan lukien upotetut skriptit, ja sen jälkeen lataa ne sivujesi alaosassa, jolloin renderöinti toimii täysin normaalisti.
Muista kuitenkin tarkastaa verkkosivustosi latausnopeus esimerkiksi ilmaisella PageSpeed Insights -työkalulla ennen kuin yhdistät tiedostot. Tee sama tiedostojen yhdistämisen jälkeen, jolloin näet, onko muutoksella vaikutusta sivustosi kohdalla. Tällä tavoin löydät juuri sinun sivustollesi ne optimaaliset asetukset.
Poista käyttämätön CSS (Remove Unused CSS)
Kun puhutaan merkittävästi verkkosivuston suorituskykyyn vaikuttavista muutoksista, käyttämättömän CSS:n poistaminen WP Rocketin avulla on ehdottomasti yksi tällaisista; toki se, miten merkittävästä muutoksesta tämän asetuksen käyttöönoton kohdalla puhutaan, riippuu täysin verkkosivustosta.
Aktivoituasi tämän ominaisuuden, WP Rocket alkaa hahmottamaan kriittistä CSS:ää, jota tarvitaan verkkosivustosi renderöintiin. Käyttämättömän CSS:n poistamisella pyritään pienentämään CSS:n ja sivujen kokoa, joten suosittelen tämän asetuksen käyttöönottoa ehdottomasti.
JavaScriptin viivyttäminen (Delay JavaScript Execution)
JavaScript on yksi asioista, joka vaikuttaa kaikkein voimakkaimmin siihen, millainen verkkosivujesi latausnopeus on. Kun JavaScriptiä viivytetään, se heijastuu niin käyttäjille kuin myös Googlelle nopeampana sivustona, mikä puolestaan johtaa korkeampiin sijoituksiin hakutuloksissa.
Tämä asetus viivästyttää kaikkien JavaScript-tiedostojen ja tekstin sisäisten komentosarjojen lataamista aina siihen saakka, kunnes käyttäjä esimerkiksi liikuttaa hiirtään tai koskettaa näyttöään, selaten sivustoa.
Välimuisti mobiilissa (Mobile Cache)
Mikäli verkkosivustollasi käytössä oleva teema on responsiivinen eli se mukautuu jokaiseen sivustosi selaamiseen käytettävän laitteen näytölle, tällöin Mobile Cache -asetuksen aktivointi on ehdottomasti suositeltavaa. Tällöin kaikki sivustosi optimointiin tehdyt asetukset pätevät myös mobiilisivustollesi; jokaisen kannattaa muistaa, että nykypäivänä valtaosa käyttäjistä saapuu verkkosivuille useammin mobiililaitteella kuin tietokoneella.
WP Rocket pähkinänkuoressa
Kun puhutaan verkkosivuston suorituskyvystä- ja tasosta, tällöin ollaan äärimmäisen tärkeiden asioiden äärellä. Ensinnäkin suorituskyky vaikuttaa käyttäjäkokemukseen ja samanaikaisesti myös siihen, miten hakukoneet näkevät verkkosivustosi.
Hakukoneoptimoinnin kohdalla sinun ei kannata jättää ainoatakaan kiveä kääntämättä, ja mikäli et itse osaa hääriä koodin äärellä muutoksia tehden, tällöin WP Rocket on erinomainen vaihtoehto. Sen ansiosta verkkosivujesi latausajat lyhenevät selvästi ilman, että teet minkäänlaisia muutoksia asetuksiin eli sivuston nopeuttaminen tapahtuu osaltaan automaattisesti. Toki tietyt asetusmuutokset kannattaa tehdä puhtaasti nappia painamalla, aivan kuten olen edellä esitellyt, ja niiden muuttamiseen pystyy jokainen.
Kenen tulisi käyttää WP Rocketia?
WP Rocketin kohdalla potentiaalinen asiakaskunta ei rajoitu ainoastaan koodin osalta kokemattomiin verkkosivustojen omistajiin. Verkkosivuston optimointi ei nimittäin ole missään nimessä helppoa, ja sitä kautta se vie myös paljon aikaa. Näin ollen kyseessä on ehdottomasti potentiaalinen lisäosa myös kokeneempien konkarien käyttöön.
Käytännössä ottaen uskallankin väittää, että jokaisen WordPress-sivuston omistavan tai niiden parissa työskentelevän kannattaa ottaa WP Rocketin hankkiminen vakavaan harkintaan.
Plussat ja miinukset
Mitkä ovat WP Rocketin kohdalla plussat ja miinukset? Voin jo tässä vaiheessa sanoa, että plussia on paljon enemmän kuin miinuksia, mutta samaan aikaan mikään lisäosa tai työkalu ei ole myöskään täydellinen.
Plussat:
- Tekee verkkosivustostasi nopeamman ja käyttäjäystävällisemmän
- Vaikuttaa positiivisesti Googlen hakutulosrankingeihin
- Helppo asentaa ja konfiguroida: pelkän aktivoinnin myötä 80 prosenttia verkkosivuston suorituskykyä parantavista käytännöistä otetaan käyttöön
- 14 päivän mittainen täysi palautusoikeus
- Markkinoiden suosituin
- Päivitetään tasaisin väliajoin
- Ecommerce-yhteensopivuus
- Toimii useimpien suosittujen lisäosien, teemojen ja hosting-palveluiden kanssa
Miinukset:
- Joudut ladata ylimääräisiä lisäosia esimerkiksi tiettyjen asetusten käyttöönottoon
- JPG- ja PNG-kuvien optimointi latausajaltaan lyhyempään WebP-muotoon edellyttää erillisen lisäosan, kuten Imagifyn, lataamista
- Ei chatin kaltaista pikaista asiakastukea, vaan tapauskohtainen asiakaspalvelu
- WP Rocket täytyy ladata manuaalisesti
- Kyseessä on maksullinen lisäosa
Viimeisenä asiana, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, haluan mainita tämän: WP Rocket on erinomainen ratkaisu jokaisen verkkosivuston kohdalla, mutta vielä korostetusti verkkokaupan tarjoavien sivustojen kohdalla. Verkkokauppojen kohdalla välimuisti voi johtaa nimittäin ongelmiin ilman WP Rocketin kaltaista työkalua, esimerkiksi ostoskorin ja kassan kohdalla. Se nimittäin jättää välimuistin ulkopuolelle automaattisesti tällaiset sivut, minkä lisäksi se tarjoaa kustomointimahdollisuuden myös muille sivuille, joita ei haluta välimuistiin.