Elementor

Mahdollistaa näyttävät verkkosivut ilman koodaamista

Elementor

Oman verkkosivuston voi luoda monella tapaa. Koko maailman mittapuulla suosituin ratkaisu on WordPress-pohjainen sivusto, sillä siinä yhdistyvät sekä helppokäyttöisyys että monipuolisuus.

Monet yrittäjät, joilla ei ole juurikaan kokemusta verkkosivuston rakentamisesta, ovat kuitenkin turvautuneet ajan saatossa vielä WordPressiä helppokäyttöisempään vaihtoehtoon. Käytännössä kyse on ollut palveluntarjoajista, jotka mahdollistavat verkkosivuston rakentamisen alusta loppuun saakka niin sanotulla Drag & Drop eli raahaa ja vedä -menetelmällä. Tällainen ratkaisu ei ole kuitenkaan koskaan ollut optimaalinen esimerkiksi Googlen näkyvyyden kannalta, ja tämän lisäksi tällaiset palveluntarjoajat ovat toiminnoiltaan ja ominaisuuksiltaan huomattavasti WordPressiä vajavaisempia vaihtoehtoja.

Nykypäivänä sinun ei kuitenkaan tarvitse enää tehdä kompromissiratkaisuja, ja tästä käy kiittäminen Elementoria. Elementor nimittäin mahdollistaa kotisivujen päivittämisen ulkoisten elementtien osalta tällä Drag & Drop -periaatteella. Toki niissä tilanteissa, joissa sinulla ei ole tietoa siitä, mitä ennen tähän vaiheeseen pääsemistä tulee tehdä, homma kannattaa jättää ammattilaiselle.

Itse omaan pitkän linjan kokemuksen yleisesti ottaen verkkosivustojen rakentamisesta, ja WordPress-Elementor-yhdistelmä on enemmän kuin tuttu juttu minulle. Jos siis haluat jonkun saattavan sinut siihen pisteeseen, että pystyt alkaa itse päivittämään sivustosi ulkonäköä aina tarpeen tullen, autan sinua enemmän kuin mielelläni.

Mikä Elementor?

Elementor on kaikessa yksinkertaisuudessaan sivunrakentaja, joka tunnetaan englannin kielessä termillä “page builder”. Kyseessä on vuonna 2016 julkaistu ja hurjan suosion saavuttanut niin sanottu visuaalinen kotisivueditori eli toisin sanoen muokatessasi sivustoa näet kaikki muutokset livenä välittömästi. Sinun ei siis tarvitse tehdä muutoksia erilaisten lisäosien asetuksia muuttamalla tai koodin kanssa taistelemalla, vaan kaikki tapahtuu raahaamalla ja pudottamalla halutut elementit haluttuun kohtaan – oli sitten kyse tekstistä, kuvista, videoista tai jostain muusta.

Kun puhutaan yksinkertaisesta tavasta luoda sekä teknisesti että visuaalisesti laadukas verkkosivusto ja päivittää sitä aina tarpeiden mukaisesti omatoimisesti, Elementor-WordPress-yhtälöä ei voi sivuuttaa. WordPress mahdollistaa ensinnäkin sen, että Google tykkää esimerkiksi hakukonerankingien näkökulmasta katsottuna sivustostasi. Lisäksi verkkosivustosi käyttäjäystävällisyydestä on helppo pitää huolta, sillä saat rakennettua juuri haluamasilaiset sivut, ja Elementor tuo mukanaan äärimmäisen helppokäyttöisyyden sekä itse sivuston ylläpidon että päivittämisen osalta.

Elementorin tarjoaman helppokäyttöisyyden ei kannata kuitenkaan antaa hämätä: kyseessä on nimittäin monipuolinen sivunrakennin, joka tarjoaa sinulle useita eri tapoja muokata sivustoasi. Jos olet esimerkiksi tilanteessa, jossa haluat yksinkertaisen tavan luoda verkkosivusto ja päivittää sitä, mutta haluat myös ajoittain leikkiä koodin kanssa, tämä kotisivueditori mahdollistaa molemmat. Näin ollen se sopii kenen tahansa, kuin myös minkä kokoisen tahansa yrityksen käyttöön, tarjoten kaikki tarvittavat ominaisuudet.

Elementorista on tarjolla sekä ilmaisversio että maksullinen Elementor Pro. Kuten kuvitella saattaa, Pro-versio tuo mukanaan kattavasti lisäominaisuuksia, mutta perusversiollakin pärjää varsin hyvin – ainakin silloin, kun verkkosivuston monipuolinen kustomointi ei ole tarpeen. Ilmaisversio soveltuu hyvin siis esimerkiksi niin sanottuihin käyntikorttikotisivuihin, joihin ei tarvitse tehdä muuta kuin yksinkertaisempia perusmuutoksia. Sen sijaan useita sivuja omaavilla verkkosivustoilla, joista löytyy vaikkapa verkkokauppa, laajemmat kustomointimahdollisuudet saattavat olla tarpeen.

Miten Elementor toimii?

Olen maininnut jo aiemmin tässä tekstissä, että Elementor mahdollistaa kotisivujen rakentamisen ja päivittämisen Drag & Drop -menetelmällä. Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi videoiden tai kuvien raahaamista ja pudottamista haluttuun paikkaan WordPress-sivustollasi.

Elementorissa kaikki tapahtuu livenä eli kyseessä on Drag & Drop Live Editor -työkalu. Huomio kannattaa kiinnittää tässä vaiheessa sanapariin “Live Editor”, joka suomennettuna tarkoittaa live-editoria. Kun siis raahaat elementin haluamaasi paikkaan, tapahtuvat muutokset myös itse verkkosivuillasi samaan aikaan eli kyseessä on reaaliaikainen editori.

Kuten jo aiemmin todettua, Elementor on äärimmäisen vaivaton sivunrakentaja. Kun kirjaudut WordPressiin ja haluat tehdä muutoksia sivustollesi, ensimmäisenä sinun tulee valita sivu, jota haluat muuttaa/jonka haluat luoda ja sivupohja, jota haluat kyseisellä sivulla käyttää. Tämän jälkeen eteesi aukeaa sivunrakennin, jossa vasemmalta puolen näyttöä löytyvät raahattavat elementit ja samanaikaisesti itse sivusto näkyy oikealla puolella/taustalla. Lisäksi sivulta löytyy valmiita bokseja, valitun Elementor-teeman mukaisesti, joihin voi raahata tai hiirtä painamalla valita haluamansa lisäosan.

Otetaanpa ihan konkreettinen esimerkki ja kuvitellaan, että haluat lisätä sivustollesi vaikkapa yrityksesi aukioloajat. Ensiksi valitset vasemmalla olevista vaihtoehdoista tekstielementin, sen jälkeen raahaat sen haluamaasi kohtaan ja lopulta muokkaat tekstistä juuri sellaisen kuin haluat – vasemmalla olevan työkalupalkin kautta. Halutessasi voit luoda tekstin ympärille myös esimerkiksi laatikon ja valita siihen taustavärin.

Elementor Pro

Mikäli sinulla on haaveissa ja ajatuksissa saada juuri sellaiset kotisivut kuin haluat, käyttämällä tätä niin monen suosimaa Elementor-WordPress-yhdistelmää, tällöin katseet kannattaa suunnata Elementor Pro -vaihtoehtoon.

Lyhyesti ja ytimekkäästi Pro on ilmaisversiota monipuolisempi vaihtoehto, ja täysin verkkosivuston tavoitteista ja yrityksestäsi riippuen Pro voi olla sinulle se oikea valinta. Seuraavassa perehdyn paremmin siihen, millaisia lisäominaisuuksia Elementor Pro tarjoaa, millaisia hintavaihtoehtoja siitä löytyy ja millaisiin tilanteisiin nämä eri hintavaihtoehdot parhaiten sopivat.

Mitkä ovat Elementor Pron tarjoamat merkittävimmät lisäominaisuudet?

Kun vertailuun otetaan Elementor Pro ja tarjolla oleva ilmaisversio, kaikkein suurin ero tulee Pro-vaihtoehdon tarjoamissa huomattavasti laajemmissa kustomointimahdollisuuksissa. Ensinnäkin, Elementor-teemat – niitä on tarjolla huomattavasti enemmän, sillä käytössäsi on täysi kirjasto niitä. Toisekseen, samat sanat pätevät niin sanottuihin widgeteihin eli rakennuspalikoita on niin ikään selkeästi enemmän.

Edellä mainittu ei tarkoita kuitenkaan sitä, että ilmaisversio olisi huono vaihtoehto: sen sijaan kyse on puhtaasti kustomointitarpeista ja siitä, millainen sivusto Elementorilla on tarkoitus rakentaa. Ja, kun puhutaan kustomoinnista, Elementor-kotisivueditori nojaa monipuolisuutensa osalta nimenomaan teemoihin ja lisäosiin.

Mitä sitten tulee kustomoinnin ulkopuolisiin seikkoihin, Elementor WordPress -sivunrakentaja tuo mukanaan myös Premium-tason tuen. Premium-tason tuki tarkoittaa käytännön osalta sitä, että mieleen juolahtaviin kysymyksiin saa nopeammin vastauksen, sillä maksavien asiakkaiden kysymykset menevät jonossa ilmaisversiota käyttävien edelle. Pääsääntöisesti Elementor Pro -asiakkaat voivat odottaa vastausta kysymyksiinsä vuorokauden kuluessa. Kaikkein merkittävin ero tulee kuitenkin siinä, että mikäli tarve sitä vaatii, Elementorin omat asiantuntijat voivat mennä WordPress-sivustosi backendiin ratkomaan mahdolliset ongelmat puolestasi.

Elementor Pro – hinta: millaisissa summissa liikutaan?

Moni miettii tietenkin tässä vaiheessa, mikä on Elementor Pro hinta.

Mikäli olet perustamassa nimenomaan omalle yrityksellesi verkkosivuston, tällöin vuosihinta on ainoastaan 49 dollaria, joka on euroissa mitattuna suurin piirtein saman verran. Jos tarvitset kuitenkin syystä tai toisesta useamman verkkosivuston ja haluat käyttää niistä jokaisessa Elementoria, tällöin vuosihinnat menevät seuraavasti:

  • Kolme verkkosivustoa: 99 $/vuosi
  • 25 verkkosivustoa: 199 $/vuosi
  • 100 verkkosivustoa: 499 $/vuosi
  • 1 000 verkkosivustoa: 999 $/vuosi

Edellä olevista vaihtoehdoista 25 sivun, 100 sivun ja 1 000 sivun paketit sopivat erinomaisesti esimerkiksi yrityksille, jotka rakentavat muille yrityksille verkkosivuja. Tällaisia muille yrityksille verkkosivuja rakentavia yrityksiä ovat esimerkiksi digitaaliset markkinointitoimistot. Yhden ja kolmen verkkosivuston paketit sopivat puolestaan paremmin suoraan oman yrityksen käyttöön.

Se kannattaa huomioida, että yläpuolelta löytyvät hinnat ovat niin sanottuja OVH-hintoja eli toisin sanoen mahdollisten tarjoushintojen löytäminen on mahdollista. Parhaimmillaan tarjoushinnat saattavat olla ensimmäisen vuoden osalta jopa yli 50 prosenttia normaalihintoja edullisempia, etenkin kalleimpien pakettien kohdalla, joten niiden osalta kannattaa olla ehdottomasti hereillä.

Elementor vs kilpailijat

Vaikka Elementor on kerännyt olemassaolonsa aikana melkoisen suosion WordPress-sivuston omaavien käyttäjien keskuudessa, markkinoilla on totta kai myös kilpailijoita. Kun katsotaan näistä kilpailijoista merkittävimpiä, pinnalle nousevat sellaiset kotisivueditorit, kuten Divi, SiteOrigin ja WPBakery.

Seuraavassa vertailen Elementoria näihin edellä mainittuihin kilpailijoihin.

Elementor vs Divi

Kun Elementoria verrataan kilpailijoiden osalta Diviin, nämä kaksi vaihtoehtoa eroavat yhden asian osalta merkittävästi toisistaan. Siinä, missä Elementoria pystyy käyttämään käytännössä kuka tahansa – aina aloittelijasta kokeneeseen ammattilaiseen – Divin kohdalla sinun on aidosti ymmärrettävä, mitä olet tekemässä.

Toki Divi on edullisempi vaihtoehto, mutta aika on rahaa ja sitä sinun on varattava melkoisesti enemmän oppiaksesi käyttämään Diviä.

Elementor vs SiteOrigin

SiteOrigin vetää pidemmän korren kuin Elementor puhtaasti taloudellisesta perspektiivistä tarkasteltuna, sillä sen ilmaisversion ohella tarjolla oleva maksullinen versio on edullisempi. Samaan aikaan siinä on kuitenkin enemmän rajoitteita, vaikka myös SiteOriginilla voi saada aikaiseksi varsin pätevät verkkosivut.

Päällimmäisin ongelma on kuitenkin sama kuin Divin kohdalla eli sinun on ymmärrettävä kotisivujen suunnittelemisesta kohtalaisen paljon tai varattava aikaa opiskeluun. Toinen negatiivinen seikka SiteOriginissa on se, että sinulla on oltava jatkuvasti auki verkkosivustosi toisessa ikkunassa, ja itse sivujasi on päivitettävä manuaalisesti nähdäksesi muutokset.

Elementor vs WPBakery

WPBakery (entinen Visual Composer) on sekin varsin pätevä sivunrakennin WordPress-sivustolle, mutta kustomointimahdollisuudet ovat esimerkiksi ilmaisversiossa huomattavasti suppeammat kuin Elementorissa. Miksi? Koska lisäosia on tarjolla selkeästi vähemmän. Ja siinä, missä Elementorin ilmaisversiolla saa aikaiseksi laadukkaat verkkosivut, WPBakery on itsekin myöntänyt ilmaisversion olevan lähinnä lähtölaukaus sivuston rakentamiselle.

Hinnallisesti WPBakery on maksullisen versionsa osalta samassa kategoriassa Elementorin kanssa, joskin esimerkiksi WPBakeryn 1 000 sivun paketti on edullisempi. Positiivinen puoli WPBakeryssa on, esimerkiksi Diviin ja SiteOriginiin verrattuna, se, että käyttöliittymä soveltuu myös aloittelijan käsiin. Negatiivinen puoli on inline-editoinnin puuttuminen eli muutokset tehdään erikseen avautuvassa pop up -ikkunassa.

Onko verkkosivuston rakentaminen Elementorilla fiksu ratkaisu vuonna 2023?

Mikäli haluat lähteä rakentamaan verkkosivuston omatoimisesti ja ymmärrät, miten esimerkiksi WordPress-sivusto laitetaan pystyyn ja erillinen hostingpalvelu hankitaan, tällöin Elementor-WordPress-yhdistelmä on fiksu ratkaisu ja hoidettavissa ilman alan ammattilaista.

Ja fiksu ratkaisu se on myös niissä tilanteissa, jossa ammattilainen hoitaa homman niin sanotulla avaimet käteen -periaatteella eli saattaa sinut tilanteeseen, jossa voit keskittyä sivuston ulkoiseen päivittämiseen. Asian laita on nimittäin se, että sivujen päivittäminen omatoimisesti Drag & Drop Live Editorin avulla on erittäin helppoa ja vaivatonta, sillä näet verkkosivuillasi tapahtuvat muutokset silmiesi edessä koko ajan livenä. Kun siis sinulla on etsinnässä helppokäyttöinen sivunrakennin, joka takaa samanaikaisesti myös laadukkaat verkkosivut yrityksellesi, Elementor-kotisivueditori on enemmän kuin varteenotettava vaihtoehto.

Tähän loppuun haluan nostaa esille vielä Elementoriin liittyvät plussat ja miinukset, joiden avulla pystyt tekemään tarkkaan harkitun päätöksen siitä, onko tämä kyseinen sivunrakentaja sinulle juuri se oikea.

Plussat:

  • Elementorista on tarjolla laadukas ilmaisversio, jonka on myös luvattu pysyvän aina ilmaisena
  • Integrointi onnistuu minkä tahansa WordPress-teeman kanssa
  • Kenties markkinoiden helppokäyttöisin Drag & Drop -editori, jossa näet sivustollasi tapahtuvat muutokset livenä
  • Tarjoaa todella kattavat kustomointimahdollisuudet
  • Ei edellytä minkäänlaista ymmärrystä koodaamisesta ja mahdollistaa täysin uniikin verkkosivuston rakentamisen
  • Takaa helposti rakennettavat responsiiviset verkkosivut, jotka toimivat laitteella kuin laitteella

Miinukset:

  • Voidaan käyttää ainoastaan WordPress-sivustoilla
  • Mikäli rakennat liian raskaat verkkosivut, saattaa joissain tapauksissa hidastaa sivuston nopeutta
  • Ilmaisversion tarjoamat mahdollisuudet ovat rajalliset

Konversioaste – näin mittaat sen nettisivuillasi

Konversioaste on sivuston tavoitteen toteuttaneiden kävijöiden suhde kokonaiskävijämäärään.

Verkkokaupan hakukoneoptimointi

Verkkokaupan hakukoneoptimointi voi siivittää yrityksesi parhaimmillaan menestykseen, kun taas sen puute voi tuhota hyvänkin bisneksen.

WordPress-sivuston hakukoneoptimointi opas

Näin teet WordPress -sivustosta hakukoneystävällisen.

Verkkokaupan markkinointi

Verkkokaupan markkinointi on merkitykseltään äärimmäisen tärkeää, oli sitten kyseessä jo pidempään olemassaollut verkkokauppa tai täysin uusi verkkokauppa.

Uudelleenmarkkinointi

Uudelleenmarkkinointi on tapa muistuttaa asiakkaita yrityksesi olemassaolosta.

Google Ads -mainonnan sanasto

Kyseinen mainosalusta, ja ylipäätään mainoksien menestyksen arviointi, edellyttävät kuitenkin lukuisten erilaisten termien hahmottamista.

Sampsa Vainio on digitaalisen markkinoinnin konsultti

Sampsa Vainio // Digily Oy

Olen 35-vuotias digitaalisen markkinoinnin konsultti Helsingistä. Viimeisen 9 vuoden ajan olen pyörittänyt 1-miehen digitoimistoa nimeltä Digily Oy. Koulutukseltani olen KTM (Åbo Akademi, 2014), pääaineena tietojärjestelmätiede. Yrittäjänä minulla on yli 10 000 tuntia kokemusta digimarkkinoinnin tekemisestä asiakkailleni, ja olen konsultoinut verkkonäkyvyydessä yli 100 yritystä Suomessa ja ulkomailla.

Tätä sivua on muokattu viimeksi: 3.3.2024.