Laskeutumissivut (Landing Page)

Laskeutumissivu kuuluu SEO ja Google Ads -kampanjoihin, ja on olennainen osa konversio-optimointia sekä A/B-testausta

Mikä on laskeutumissivu?

Laskeutumissivut tai saapumissivut (englanniksi landing page) ovat yksittäisiä alasivua suuremmalla sivustolla, joilla on jokin tietty tavoite, esim. saada käyttäjä rekisteröitymään ohjelmiston käyttäjäksi tai antamaan sähköpostiosoitteensa sinulle. Laskeutumissivuista puhutaan usein erilaisten kampanjoiden yhteydessä mm. Google Adsissä, Facebook -mainoksissa ja sähköpostimarkkinoinnissa (jokaiselle mainokselle ja sähköpostille täytyy valita oma laskeutumissivu jolle liikenne ohjataan).

Teoriassa mikä tahansa yksittäinen sivu on laskeutumissivu, mutta todellisuudessa landing page:lla tarkoitetaan yksittäistä sivua, joka on kehitetty varta vasten yhtä tavoitetta tai kampanjaa varten. Lisäksi, landing page on usein piilotettu niin ettei siihen pääse muualta sivustolta linkkejä pitkin – sivulle pääsee ainoastaan mainoksesta. Näin sivun viestistä voi tehdä erittäin kohdennetun.

Eri versiot laskeutumissivuista

On suositeltavaa luoda muutama erilainen versio sivusta, jotta voi testata mikä toimii parhaiten.

Koska laskeutumissivua tarvitaan?

Laskeutumissivuja kehitetään usein silloin kun halutaan myydä yhtä tiettyä tuotetta tai palvelua, tai kun käynnistetään uusi mainoskampanja.

Kuvitellaan tilanne jossa myyt verkossa toimivaa kirjanpidon ohjelmistoa. Sinulla on 2 eri kohderyhmää: yksinyrittäjät ja pörssiyritykset, joille haluat tehdä Google-mainontaa. Sen sijaan että ohjaisit liikenteen mainoksista ohjelmiston etusivulle, kannattaa sinun tehdä 2 eri laskeutumissivua, jotka ovat optimoituja kyseisille kohderyhmille. Teet siis oman sivun, jolla esittelet ohjelmiston hyötyjä yksinyrittäjille, ja toisen sivun jolla esittelet hyötyjä pörssiyrityksille. Näin pystyt tehokkaasti puhuttelemaan molempia kohderyhmiä, ja parantamaan konversiota.

Muutenkin on aina hyvä tapa luoda oma laskeutumissivu kaikille tärkeimmille tuotteille ja  palveluille joita myyt. Ja mikäli sinulla on useita kohderyhmiä, joilla on omat tarpeensa, kannattaa myös luoda oma sivu näitä varten. Sen lisäksi että tämä todennäköisesti parantaa sivustosi konversiota, on se luonnollinen tapa saada sivustollesi lisää hakukoneystävällistä sisältöä.

Laskeutumissivut ovat tärkeitä koska…

Älä heitä hyvää liikennettä hukkaan ohjaamalla sitä etusivullesi – luo jokaiselle kampanjalle optimoitu laskeutumissivu.

1. Potentiaaliset asiakkaat löytävät sinut

Laskeutumissivu tulee optimoida jonkin tietyn aiheen – eli tarkasti valittujen avainsanojen ympärille. Hyvin optimoitu laskeutumissivu näkyy korkealla Googlen hakutuloksissa ja se tuo sinulle lisää liikennettä pitkässä juoksussa.

2. Kampanjasi tuotto (ROI) kasvaa

Yleinen virhe joka syö Google-mainosten tuottoa, on se että mainokset johtavat yrityksen etusivulle, eikä mainosta varten tehdylle laskeutumissivulle. Kun luot oman landing pagen mainoskampanjaa varten, tulee markkinointisi ROI kasvamaan huimasti.

3. Analytiikasta tulee tarkempaa

Koska sivu kehitetään yhtä tiettyä kampanjaa, tuotetta tai palvelua varten, ei sivulle eksy ”turhaa liikennettä” ja markkinointia on helpompi mitata. Saat myös paremman käsityksen esim. sivukohtaisesta konversio-asteesta sekä muista luvuista.

4. Saat lisää dataa avainsanoista joilla kävijät löytävät sinut

Google Analytics piilottaa noin 95 % orgaanisen liikenteen käyttämistä avainsanoista. Tiettyjen aiheiden ympärille optimoidut laskeutumissivut auttavat sinua näkemään millä sanoilla ja hakulausekkeilla ihmiset löytävät sivustollesi – etenkin tutkimalla Search Consolen Search Analytics -osiota.

Hyvä laskeutumissivu (Landing Page) – katso 10 vinkkiä joiden avulla onnistut

Sampsa Vainio farkkutakissa

Sampsa Vainio // Digily Oy

Olen 34-vuotias digitaalisen markkinoinnin konsultti Helsingistä. Viimeisen 8 vuoden ajan olen pyörittänyt 1-miehen digitoimistoa nimeltä Digily Oy. Koulutukseltani olen KTM (Åbo Akademi, 2014), pääaineena tietojärjestelmätiede. Yrittäjänä minulla on yli 10 000 tuntia kokemusta digimarkkinoinnin tekemisestä asiakkailleni, ja olen konsultoinut verkkonäkyvyydessä yli 100 yritystä Suomessa ja ulkomailla.

Tätä sivua on muokattu viimeksi: 30.4.2021.