Verkkosivujen ylläpito

Käytä aikasi oleelliseen - anna minun huolehtia sivuston päivityksistä, tietoturvasta ja kehityksestä

Verkkosivujen ylläpito

Miksi kotisivut tarvitsevat ylläpitoa?

En tarkoita ylläpidolla pelkästään teknistä toimivuutta ja asiakkaan toivomia korjauksia. Ylläpito on kehitystyötä, jonka tarkoitus on tehdä sivustosta käyttäjäystävällisempi sekä hankkia sinne lisää liikennettä, jotta yritys voi kasvattaa liiketoimintaansa.

Yrityksen kotisivut jäävät helposti tuuliajolle kun omilla työntekijöille ei ole riittävää osaamista tai aikaa kehitystyöhön.

  • Pitämällä tekniikan ajan tasalla estät hakkeroinnit
  • Kehittämällä sivustoa säännöllisesti liikenne kasvaa ja kävijät viihtyvät paremmin
  • Saat mielenrauhan kun tiedät että minä seuraan sivuston toimivuutta
  • Pysyt kärryillä sivuston kehityksestä kuukausiraportin ansiosta

Verkkosivujen ylläpito on tärkeää nykypäivänä mikäli yrityksesi haluaa kasvaa.

Mitä ylläpito sisältää?

Seuraavaksi esittelen mitkä ovat minun mielestäni tärkeimmät osa-alueet ylläpidossa.

WordPressin päivitykset

Uusia WordPress-päivityksiä tulee noin kerran kuukaudessa. Päivityksissä on yleensä korjattu bugeja ja tietoturva-aukkoja, joten on erittäin tärkeää että sivustosi pyörii aina uusimman version päällä. WordPressin päivittäminen uusimpaan versioon ei yleensä aiheuta ongelmaa, mutta on hyvä käytäntö kopioida sivusto testiympäristöön ja varmistaa siellä että uusin versio toimii moitteettomasti sinunkin sivustolla.

WordPress teeman päivitykset

Päivityksiä sivustosi teemaan tulee aina silloin tällöin. Jos olet tehnyt koodimuutoksia (esim. CSS-koodiin) suoraan teemaan, menetät kaikki nämä muutokset kun päivität teeman uuteen versioon. Kaikki muutokset tulee tehdä ns. child-teemaan. Kun muutokset on tehty lapsiteemaan, voit huoletta päivittää alkuperäisen teeman.

Lisäosien (plugins) päivitykset

Vanhentuneet lisäosat ovat tietoturva-aukko eikä niiden toimivuutta voi taata. Tämän takia myös näiden pitäminen ajan tasalla on tärkeää. Lisäosia päivittäessä täytyy aina tarkistaa ettei uudet versiot aiheuta ongelmia sivustolla (asetukset tai ominaisuudet voivat muuttua).

Varmuuskopiointi

Kaikki sivustosi sisältö ja teeman tiedostot tulee varmuuskopioida säännöllisin väliajoin. Tämä prosessi kannattaa automatisoida esim. suoraan palveluntarjoajan kautta tai käyttämällä BackUp WordPress lisäosaa. Minä otan sivustoista 2 varmuuskopiota kerran kuukaudessa ja tallennan ne kahteen eri paikkaan.

Toimivuuden valvonta

Sivuston ei tulisi lakata toimimasta ellei siihen tehdä muutoksia ja jokin menee pieleen, mutta kyllä näitäkin sattuu aina silloin tällöin (esim. tietokantayhteys katkeaa, muisti tai levytila loppuu kesken). Näissä tapauksissa on kätevää olla automaattinen seuranta, joka ilmoittaa heti jos sivusto on alhaalla. Minä saan tekstiviestin jos asiakkaani sivusto ei toimi ja pyrin aina reagoimaan 24 tunnin kuluessa.

Kehitystyöt

Kehitystyöt voi jakaa karkeasti kahteen eri kategoriaan: 1) asiakkaan toivomuksesta tehdyt korjaukset (esim. teksteihin tai kuviin), ja 2) toimenpiteet, jotka parantavat sivuston hakukonenäkyvyyttä tai käyttökokemusta (esim. sivuston nopeuttaminen).

Kuukausittaiseen ylläpitosopimukseen kuuluu 1-5 tuntia kehitystyötä, jotka voit käyttää mihin tahansa muutoksiin tai kehityksiin sivustolle. Jos tilaat esim. 3 tuntia kehitystyötä voidaan tästä käyttää 1 tunti siihen että teen haluamiasi muutoksia sivustolle ja 2 tuntia siihen että teen omatoimisesti esim. hakukoneoptimointia sivustolle.

Kuukausittainen raportointi

Harva tietää sivuston tilanteen:

  • kuinka paljon kävijöitä viime kuussa oli?
  • Miten liikenne on kehittynyt viimeisen 6 kk:n aikana?
  • Kuinka monta tarjouspyyntöä nettisivujen kautta tuli viime viikolla?

Kaikkiin näihin kysymyksiin saat vastauksen kuukausiraportissa. Raportti sisältää tärkeimmät luvut sivustosi kehityksen kannalta ja lisäksi kaikki edellisen kuukauden aikana tehdyt toimenpiteet sivustolle.

Mitä ylläpito maksaa?

Tarjoan 3 eri pakettia, riippuen tarpeistanne ja halustanne kasvaa.

Jokainen paketti sisältää WordPressin päivitykset (alusta, teemat ja lisäosat), varmuuskopioinnin sekä toimivuuden valvonnan. Ainoa ero pakettien välillä on ylimääräiselle kehitystyölle allokoitu tuntimäärä:

  1. Basic – 1 tunti kehitystyötä – hinta 149 € per kk
  2. Pro – 3 tuntia kehitystyötä – hinta 299 € per kk
  3. Super – 5 tuntia kehitystyötä – hinta 449 € per kk

Hintoihin lisätään alv 24 %. Laskutus 3 kk kerrallaan. Jos tilaat työt erikseen, laskutan jokaisesta toimenpiteestä 125,00 € + alv 24 % per tunti (minimilaskutus 0,5 tuntia).

Haluan ensisijaisesti työskennellä yritysten kanssa jotka näkevät kotisivujen ylläpidon ja kehityksen sijoituksena (ei kuluna). Investointi tuottaa itsensä takaisin mm. kasvaneella kävijämäärällä ja paremmin toimivalla sivustolla.

WordPress-sivuston hakukoneoptimointi opas

Näin teet WordPress -sivustosta hakukoneystävällisen.

Verkkokaupan markkinointi

Verkkokaupan markkinointi on merkitykseltään äärimmäisen tärkeää, oli sitten kyseessä jo pidempään olemassaollut verkkokauppa tai täysin uusi verkkokauppa.

Performance Max

Performance Maxin myötä Google-mainonta on aiempaa vaivattomampaa: yksi mainoskampanja riittää.

Uudelleenmarkkinointi

Uudelleenmarkkinointi on tapa muistuttaa asiakkaita yrityksesi olemassaolosta.

Offline-konversioseuranta Google Adsissä

Offline-konversiot paljastavat suoraan, miten Google Ads -mainokset vaikuttavat konkreettisesti myyntiin.

Core Web Vitals

Säännöllisten Core Web Vitals -testien tulee kuulua jokaisen verkkosivuston omistajan työkalupakkiin.

Sampsa Vainio on digitaalisen markkinoinnin konsultti

Sampsa Vainio // Digily Oy

Olen 35-vuotias digitaalisen markkinoinnin konsultti Helsingistä. Viimeisen 9 vuoden ajan olen pyörittänyt 1-miehen digitoimistoa nimeltä Digily Oy. Koulutukseltani olen KTM (Åbo Akademi, 2014), pääaineena tietojärjestelmätiede. Yrittäjänä minulla on yli 10 000 tuntia kokemusta digimarkkinoinnin tekemisestä asiakkailleni, ja olen konsultoinut verkkonäkyvyydessä yli 100 yritystä Suomessa ja ulkomailla.

Tätä sivua on muokattu viimeksi: 25.6.2023.